Młoda cukinia jest pyszna.
Zamknięta w słoiki może śmiało konkurować z ogórkiem.
Polecam! Zwłaszcza żółciutką!
Co nam trzeba?
Około 5-6 małych cukinii – żółtych (ale mogą być i zielone)
gorczyca-płaska łyżeczka na słoik
zalewa:
3l wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli kamiennej
4 czubate łyżeczki curry
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
mała cebula posiekana
Robimy!
Gotujemy wodę i dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i studzimy.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.
Szykujemy słoiki (900ml)
Wyparzamy.
Do każdego słoika układamy plasterki cukinii, dodajemy gorczycę i zalewamy naszą zalewą.
Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy po 10 minut.
Odstawiamy!