Pikantny ketchup z cukinii.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie.
Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy!

Co nam trzeba?

3 kg cukinii (ok. 6  sztuk)

1 kg cebuli

2 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 szklanka octu

po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej,  pieprzu czarnego

3 słoiczki (200g)  koncentratu pomidorowego

Robimy!

Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy na kawałki.
Usuwamy  nasiona jeśli są.
Przepuszczamy na oczkach jak na placki ziemniaczane- na papkę.
Odcedzamy powstałą wodę.
Z cebulą robimy to samo i mieszamy z cukinią.

Całość podlewamy ciut wodą i gotujemy w dużym garnku.
Po pół godzinie dodajemy wszystkie przyprawy i ocet.
Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość 10 minut.

Gorący ketchup nakładamy do wyparzonych i suchych słoików,
zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gotowe!

Domowa spiżarnia - przetwory na zimę

1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×