Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie.
Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy!
Co nam trzeba?
3 kg cukinii (ok. 6 sztuk)
1 kg cebuli
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego
3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego
Robimy!
Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy na kawałki.
Usuwamy nasiona jeśli są.
Przepuszczamy na oczkach jak na placki ziemniaczane- na papkę.
Odcedzamy powstałą wodę.
Z cebulą robimy to samo i mieszamy z cukinią.
Całość podlewamy ciut wodą i gotujemy w dużym garnku.
Po pół godzinie dodajemy wszystkie przyprawy i ocet.
Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość 10 minut.
Gorący ketchup nakładamy do wyparzonych i suchych słoików,
zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gotowe!