Pyszne, lekko ostre/ słodkie…
Idealne na kanapki!
Idealne z dużych ogórków- nawet lekko już przerośniętych.
Co nam trzeba?
Używamy szklanki 220ml
3 kg ogórków
1 szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
pieprz czarny ziarnisty -po 4-5 kuleczek na słoik
ziele angielskie – po 2-3 kuleczki na słoik
liść laurowy – po listku na słoik
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
Robimy!
W garnku gotujemy wodę wraz z cukrem, solą, curry i musztardą i octem. Ogórki obieramy ze skórki (jak brzydka) lub w ładnej skórce zostawiamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki.
Do wyparzonych, czystych słoików wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele i listek,
a następnie dość ciasno upychamy pokrojone w plastry ogórki.
Zalewamy ciepłą zalewą.
Słoiki pasteryzujemy 7-10 minut.
Gotowe!
Wygląda przepysznie! Dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji! <3
Dziękuje i polecam bardzo!