Ogórki to jedno z podstawowych warzyw w naszym ogródku.
Nie zawsze przejemy na surowo.
Najczęściej kisimy na zimę lub wekujemy jako konserwowe.
Dziś polecam wam inny przepis.
Ogórki wychodzą pyszne, najlepiej smakują jako dodatek do obiadu.
Co nam trzeba?
3kg ogórków-mogą być lekko przerośnięte
Zalewa:
1,5 litra wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy- u mnie sarepska
Przyprawy:
na każdy litrowy słoik
na każdy litrowy słoik
ziele angielskie- 2 kuleczki
gorczyca- 4 ziarenka
pieprz w ziarenkach- 3 ziarenka
liść laurowy – 1 duży lub 2 małe
liść laurowy – 1 duży lub 2 małe

Robimy!
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na poł i połówki jeszcze na pół. Jak
ktoś lubi może i na ćwiartki tylko. Kwestia gustu. Można i w plasterki.
Układamy razem z przyprawami do wyparzonych słoików.Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę należy zagotować
i wymieszać. Studzimy.
Zalewamy każdy słoik, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut (maksymalnie).
I już!
Smacznego!
ps. mozna zrobić w mniejszych słoiczkach, wtedy przyprawy na pół.
Przy większej ilośći ogórków wszystko przemnażamy razy posiadaną ilość.
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na poł i połówki jeszcze na pół. Jak
ktoś lubi może i na ćwiartki tylko. Kwestia gustu. Można i w plasterki.
Układamy razem z przyprawami do wyparzonych słoików.Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę należy zagotować
i wymieszać. Studzimy.
Zalewamy każdy słoik, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut (maksymalnie).
I już!
Smacznego!
ps. mozna zrobić w mniejszych słoiczkach, wtedy przyprawy na pół.
Przy większej ilośći ogórków wszystko przemnażamy razy posiadaną ilość.