Natknęłam się przypadkiem na zdjęcie,
kliknęłam (doradca smaku) w nie i uśmiechnęłam się szeroko.
Kasza manna, wiórki kokosowe.
No super!
Polecam Wam to arabskie proste ciasto bez jajek i bez mąki!
Co nam trzeba?
Szykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20
szklankę 220ml
Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag)
Wiórki kokosowe- pół szklanki
Mleko- szklanka
Olej rzepakowy szklanka
cukier- pół szklanki
łyżeczka proszku do pieczenia
Syrop cukrowy:
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
Robimy!
Szykujemy 2 miski
W jednej mieszamy składniki stałe: kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: mleko z olejem.
Mokre dodajemy do suchych i mieszamy.
Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut,
ciasto ma się lekko zarumienić.
Szykujemy syrop cukrowy:
Wodę gotujemy, wsypujemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, na koniec dajemy sok z cytryny.
Studzimy, będzie dość gęsty.
Ciasto kroimy w kostkę i polewamy każdy kawałek syropem.
Odstawiamy, aby ciasto przeszło.
Smacznego!
Bardzo je lubię: http://www.dibloguje.pl/2017/03/namoura-arabskie-ciasto-z-kaszy-mannej.html <3