Truskawki rządzą. O tej porze roku trzeba się ich najeść do syta.
Proponuję pyszne naleśniki
Co nam trzeba? Na około 6 naleśników
Tradycyjnie ciasto robię:
1 szklanka wody(najlepiej gazowana)
1 szklanka mleka
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka,
szczypta soli
Jak jest więcej chętnych na naleśniki to składniki x 2 !!!
Farsz:
300g twarogu półtłustego
4 łyżki jogurtu greckiego
10 truskawek
2 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych (ja używam KUPIEC)
dodatkowo: plasterki truskawek na wierzch plus miód
Robimy!
Jajka rozbijamy i mieszamy na jednolitą masę- do tego mleko i woda, na końcu mąki – ciasto ma być jednolite i dość gęste.
Smażymy na patelni do naleśników bez tłuszczu, bądź gdy brak to na zwykłej, ale natłuszczonej!
Najlepsze jest masło klarowane.
Farsz: wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.
Gotowe naleśniki smarujemy farszem, rolujemy, smarujemy na wierzchu odrobiną miodu i układamy plastry truskawek.
Gotowe!