Farsz inny niż zawsze, ale niesamowicie pyszny!
W połączeniu z maślanymi żółciutkimi naleśnikami smakuje bosko!
Może nie wygląda pięknie, no ale ciężko go pokazać inaczej.
Polecam!
Co nam trzeba?
Na farsz:
100g ryżu białego – np. Kupiec
200ml mleka
łyżka cukru trzcinowego
łyżka kakao prawdziwego
mascarpone- małe pudełeczko
na naleśniki:
2 szklanki (220 ml) mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka (220 ml) mleka
1 szklanki wody (220 ml) (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego wystudzonego masła
szczypta kurkumy
Robimy!
Farsz:
Ryż gotujemy w mleku aż zamieni się w papkę i wchłonie mleko.
Dajemy cukier, kakao, mieszamy i studzimy.
Mieszamy z serkiem mascarpone.
W garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła-studzimy.
Do miski wlewamy wodę i mleko.
Mieszamy
Wbijam jajka i miksuję do połączenia składników.
Dodaje szczyptę soli i kurkumy.
Następnie dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa.
Na samym końcu wlewamy masło-mieszamy całość
Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze.
Smażymy na patelni do naleśników- rozgrzewając łyżeczkę masła klarowanego. Jak nie ma to nie trzeba nic lub lekko spryskujemy olejem
Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią.
I już! Obsypujemy cukrem pudrem i jemy!
Jak widzę są bardzo smaczne, a ich przygotowanie jednoczesnie nie jest trudne! Coś dla mnie!
Jeszcze nie łączyłam naleśników z ryżem, ale chętnie sprawdzę, jak taki zestaw smakuje. 🙂
Super pomysł 🙂