Sposób na smaczny obiad?
Gulasz.
Tym razem proponuję klasyczny z łopatki, mocno ziołowy, z dodatkiem warzyw podany z ryżem i marchewką z groszkiem
Co nam trzeba?
Kilogram łopatki
3 marchewki
10 pieczarek
2 cebule
do przyprawienia, po pół łyżeczki:
sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra,
kilka grzybków suszonych,
4 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe
łyżeczka cząbru
łyżka oleju rzepakowego
100ml wody
aby zagęścić sos- łyżka mąki i 50ml wody
Robimy!
Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę w grubsze piórka, marchewkę w kosteczkę, pieczarki w ćwiarteczki
Obsmażamy razem 5 minut na rozgrzanym oleju i podlewamy wodą-dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach przyprawiamy i dajemy listki, ziele
Dusimy całość na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie mąkę rozrabiamy w wodzie- dodajemy łyżkę wywaru z gulaszu, mieszamy i wlewamy całość do gulaszu