Pyszne, mięciutkie i pachnące. Z dodatkiem konfitury do smaku, oblane lukrem i posypane karmelem.
Brzmi dobrze?
🙂
Smakuje jeszcze lepiej!
Święta mojego dzieciństwa kojarzą mi się z kuchnią Babci , na Mazurach…
Swojski klimat, wieś, skromna kuchnia i murzynek oraz piernik. Przekładane domowym dżemem.
No i Dużo lukru!!! Taki zapach piernika, cynamonu… Pokochałam te zapachy od małego. I do dziś odtwarzam je w moje kuchni.
Postanowiłam zrobić muffinki z nutą murzynka, ale pachnące piernikiem i oczywiście dodałam domowy dżem…
Zapach w domu jak w babcinym i w sercu od razu miło!
Co nam trzeba?
szklanka 200ml do odmierzania
1 i 3/4 szklanki mąki
szklanka mleka 2%
3/4 szklanki oleju
soda oczyszczona łyżeczka
cukier cynamonowy Delecta-łyżeczka
proszek do pieczenia łyżeczka
mieszanka przyprawy do piernika-łyżeczka
prawdziwe kakao-dwie czubate łyżeczki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnej konfitury-u mnie z czarnej porzeczki
1 jajko
posypka Karmel Decorada Delecta
na lukier: szklanka cukru pudru +płaska łyżeczka soku z malin + trochę ciepłej wody-2-3 łyżeczki
+papilotki na muffinki
Robimy!
Szykujemy dwie miski!
W jednej misce umieszczamy suche składniki czyli :
mąkę, cukier trzcinowy, cukier cynamonowy, proszek do pieczenia, kakao ,sodę i przyprawa do piernika.
Do drugiej dodajemy składniki mokre, czyli: mleko, olej, jajko i konfiturę.
Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy mikserem na gładkie, dość gęste ciasto. szykujemy papilotki, napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Robimy lukier. Polewamy wystudzone już babeczki i zdobimy kawałkami karmelu.
pyszności!