Makowa Panienka to takie pyszne ciacho, które wymaga troszkę czasu robienia, ale potem jaka przyjemność jedzenia! Poezja
Ja ją zrobiłam troszkę po mojemu
Co nam trzeba?
1 szklanka- ok 220ml
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie mascarpone
Dodatkowo:
1 puszka ananasa w syropie
mak do posypania, czekolada do posypania
sok z pół cytryny
Robimy!
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra/dół
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie dodajmy żółtka i mieszamy na jasną, kremową masę.
Do naszej masy przesiewamy mąkę, dosypujemy proszek do pieczenia i mak. Mieszamy już bez miksera, szpatułką, aż nam się ładnie połączy
Pieczemy w blaszce 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, aż wystygnie.
Krem:
Obie mąki, żółtka miksujemy z 200ml mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy rozmieszane mąki i energicznie mieszamy i gotujemy gęsty budyń, rozcierając grudki. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, aby nie zrobił się skrzep i odstawiamy do ostygnięcia
Masło ucieramy mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie partiami dodajemy budyń, mieszamy, aż powstanie jednolity krem. Dorzucamy orzechy i mieszamy całość.
Wracamy do biszkoptu
Ostygnięty biszkopt wyjmujemy, kroimy w poziomie na dwie tej samej wielkości połówki.
Robimy poncz do nasączenia:
Ananasa wyjmujemy z puszki. Jeśli mamy krążki siekamy, jeśli kawałeczki to już mamy gotowe. Tylko odsączamy zachowując syrop. Odmierzamy 100ml syropu i dodajemy syrop z połówki cytryny. Połową ponczu nasączamy dolną połówkę biszkopta.
Smarujemy około połową naszego kremu wymieszanego z kawałkami ananasa. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,
mieszamy delikatnie z mascarpone.
Przekładamy ją do woreczka z metalową końcówką do wyciskania wzorków ze śmietany i zdobimy wierzch punkt przy punkcie.
Obsypujemy makiem, ja dodatkowo czekoladą
Schładzamy.
Smacznego!
Inspiracja Mała Cukierenka