Kluski z makiem goszczą w moim domu w Święta odkąd pamiętam.
To nie jest trudne danie. To taki świąteczny deser
Co nam trzeba?
400g makaronu( najczęściej używam grubej wstęgi, ale tym razem użyłam świątecznych kształtów)
masa makowa:
250g maku
3 łyżki miodu
po 2 łyżki: posiekanych orzechów włoskich, posiekanych migdałów, rodzynki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Robimy!
Mak zalewamy wrzątkiem i zaparzamy około 20 minut. Odsączamy i mielimy.
Można kupić gotowy mielony mak, wtedy jest łatwiej
Na patelni rozpuszczamy miód, cukier, dorzucamy mak, bakalie i masło.
Gotową masę mieszamy z makaronem.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Za każdym razem smakuje wybornie!
ps. można kupić gotową masę makową i tylko ją wzbogacić, jak komuś brak czasu.
Smacznego!