Kotlety z mięsa wołowego mają charakterystyczny smak.
Nie są takie mięciutkie jak drobiowe.
Ale są pyszne i szybko znikają z talerza
Polecam z cebulką!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego wołowego np. łopatka
2 cebule
olej rzepakowy
jajko
jedna czerstwa bułka pszenna
łyżka bułki tartej
sól i pieprz czarny mielony – po 1/3 łyżeczki
Robimy!
Cebulę obieramy, drobno siekamy i na oleju podsmażamy, aż zrobi się szklista.
Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem.
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajmy wraz z bułką tartą do mięsa.
Przyprawiamy całość solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
dodajmy przestudzoną cebulkę.
Mieszamy do połącznia wszystkich składników.
formujemy kulki, lekko spłaszczamy na owalne kotleciki i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju.
Nie za długo, aby nie spalić.
Polecam z ziemniakami i sałatą w śmietanie