Kotlety to bardzo często spotykany rodzaj obiadu w naszych domach.
Ale jakże ogromne mamy tu pole do popisu!
Choćby dodając inny składnik i odmieniamy smak potrawy 🙂
Dziś dodajemy cukinię!
Dzięki swojej „wilgotności” sprawia, że kotlety są soczyste i miękkie!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego drobiowego
1 młoda cukinia
2 czubate łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrębów pszennych
1 jajko
sól i pieprz ziołowy- po pół łyżeczki
szczypta kminku mielonego i szczypta curry
olej rzepakowy do smażenia
Robimy!
cukinię myjemy i tarkujemy na małych oczkach. Lekko solimy, odsączamy z nadmiaru wody.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z cukinia, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą z otrębami.
Mieszamy całość i odstawiamy na 15 minut.
Wilgotnymi rękoma nabieramy naszą masę i formujemy zgrabne kuleczki, które lekko spłaszczamy.
Kotlety smażymy na małym ogniu/palniku na złocisto. Po około 5 minut z każdej strony.
Mają się zrobić w środku, a nie spiec na zewnątrz i w środku pozostaną surowe.
Pyszne z frytkami 🙂