Kokilki z dynią i jajkiem na ciepło

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zainspirowana przepisem Kupiec

Jajka zapiekane w kokilkach z dynią i pomidorami podane z waflami

postanowiłam przygotować je w domu.
Musiałam jej jednak leciutko zmodyfikować, gdyż zabrakło mi pomidorów krojonych w puszce!
Zamiast tego użyłam kawałeczków cukinii wymieszanych z przecierem pomidorowym 🙂
Dodałam też więcej czosnku.
Wyszło pysznie! Śniadanie IDEALNE
Polecam szczerze i ze smakiem!

Co nam trzeba?
na 4 porcje
12 wafli kukurydzianych Kupiec
200 g dyni piżmowej
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów w puszce.
(ja użyłam 200g młodej cukinii pokrojonej w kostkę i wymieszaną z 2 łyżkami przecieru pomidorowego wymieszanego z 2 łyżkami wody)
4 jajka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz
1 łyżka masła

Robimy!
Kokilki smarujemy masłem, na dnie układamy wiórka cebuli i obrany i pokrojony w kostkę miąższ dyni, dorzucamy po obranym ząbku czosnku.

Pomidory (u mnie cukinia) doprawiamy do smaku papryką, kurkumą, solą i pieprzem i wykładamy na warstwę dyni.
Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Po tym czasie robimy w warzywkach lekkie wgłębienie i wbijamy jajko- zapiekamy kolejne 15 minut.
Podajemy z waflami Kupiec- ja użyłam cienkich kukurydzianych.
PYCHOTA

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×