Ogórkowa- lekko kwaskowata, pożywna, rozgrzewająca.
Nigdy nie smakuje tak, jak jesienią. Zapraszam
Co nam trzeba?
Garnek 5 litrowy, napełniony wodą w ilości 4 l
2 kości schabowe, 2 skrzydełka lub udko z kurczaka
4 marchewki – kroimy w talarki
1 pietruszka, kroimy w półplasterki
kawałek selera- pokrojony w kostkę
kiszone ogórki- wielkości średniej – 10 sztuk
sok z kiszonych ogórków- 200ml (lub tyle ile macie ze słoika)
Dobrowolne do zabielenia 200g śmietany, najlepiej 18 % i 2 łyżki mąki, rozrobione z 4 łyżkami ciepłej wody
Przyprawy: po 1 płaskiej łyżeczce: soli; pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i papryki ostrej, odrobina curry, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 suszone grzybki, 2 łyżki majeranku
4 ziemniaki- kroimy w kosteczkę
Robimy!
Gotujemy wywar na mięsie, około godzinki, mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy z ewentualnych kosteczek.
Ziemniaki gotujemy oddzielnie.
Do wywaru dorzucamy wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków), obskubane mięsko i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw, minimum pół godziny.
Po tym czasie dodajemy tarkowane na wiórka ogórki oraz sok kiszony.
Gotujemy około 20 minut.
Na koniec dodajemy ugotowane oddzielnie ziemniaki, sprawdzamy czy pasuje nam na słoność, pieprzność.
Jeśli ktoś sobie życzy, to zabielamy.
Smacznego!
Gotowe!
Zupa ogórkowa to moja ulubioba!
Aromatyczna, rozgrzewająca, treściowa zupa. Fajny przepis!