Ciasteczka tak proste, że aż strach.
Dlaczego tłuczone?
Ponieważ używamy tłuczka!
Takiego do mięsa… 🙂
A ciasteczka przepyszne, kruche i błyskawicznie znikające!
Co nam trzeba?
1 opakowanie budyniu- śmietankowego (40g)
200 g mąki pszennej u mnie Młynomag Reszelska
3 łyżki cukru pudru np. Kupiec
100 g masła
łyżka kakao prawdziwego
łyżka mąki krupczatki (opcjonalnie, bez niej tez wyjdą)
1 jajko.
Robimy!
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto (masło wyjmijcie wcześniej, aby było miękkie).
Formujemy kuleczki jak mały orzech włoski i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.
Ja zrobiłam 4 rzędy po 6 kulek – czyli 24 ciasteczka
Bierzemy tłuczek do mięsa, lekko smarujemy olejem i dociskamy każdą kulkę do blaszki robiąc wzorek.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
I już!
można obsypać cukrem pudrem.
Pycha!!!!