Rybki w moim domku są dość często, a tak zrobiony dorsz rozpływa się w ustach!
Robi się szybko i prosto.
Taka ryba pięknie zaprezentuje się na Świątecznym stole i nie przybędzie Wam kalorii 😉
Zapraszam!!!
Co nam trzeba? Dla 2 osób
1/2 kg fileta z dorsza (ja kupiłam a Biedronce) to wychodzi ok. 3 płatów ( 1 duży i 2 mniejsze)
3 młode, małe cukinie- około 400g
Ziarenko smaku Winiary, sól, kolorowy pieprz
Trochę oliwy do natłuszczenia
Robimy!
Cukinię myjemy i bez obierania tniemy w dość cienkie plasterki.
Solimy i odstawiamy na 5-10 min.
Rybkę myjemy i nacieramy ziarenkiem smaku, bądź dowolnym warzywkiem, jarzynką itp.
W natłuszczonej brytfance układamy cukinię i na wierzch kładziemy rybę.
Posypujemy zmielonym, kolorowym pieprzem
Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 1 h.
Gotowe
Podajemy z chlebem!
Uwaga! Dla większej ilości osób składniki x 2.
uwielbiam połączenie ryb z cukinią!
Od tego przepisu ja także 🙂
Uwielbiam rybki:)
🙂 ja także, a z dodatkiem warzyw są jeszcze bardziej pyszne i zdrowe! Polecam- ja przepadłam przy tym obiadku!