Na deser dobrze mieć coś słodkiego. Najlepiej kawałek domowego ciacha.
A wykorzystując sezonowe owoce możemy wyczarować pyszności!
Tak jak te ciacho-z gruszkami
Co nam trzeba?
Na blaszkę około 22cm średnicy
4 jajka
4 łyżki gorącej wody
150 g cukru
200 g mąki pszennej
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki – nie za miękkie + łyżka mąki
na masę:
serek mascarpone + łyżka cukru pudru + 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 gruszka
polewa: 100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki
drobno posiekane orzechy arachidowe-2 łyżki
Robimy!
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem na puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Następnie do żółtek dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wraz z olejem.
Mieszamy całość i na koniec dodajmy nasze białka i mieszamy delikatnie do połącznia składników.
Przelewany do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną)
Gruszki obieramy i kroimy na dość szerokie ćwiarteczki, obsypujemy mąką i układamy na masie biszkoptowej.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzamy metodą suchego patyczka czy już doszło w środku. Jeśli nie-to jeszcze z 5 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach 10 minut i wyjmujemy.
Masa:
Mieszamy mascarpone z jogurtem i cukrem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę
Polewa:
W garnuszku rozgrzewamy kremówkę i dorzucamy kosteczki czekolady, mieszamy do uzyskania polewy.
Biszkopt kroimy na dwie połowy. Przekładamy masą. Polewamy polewą i sypiemy od razu orzeszki.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego.
Piękne ciasto 🙂