
Pachnące, kruche i pyszne.
Do tego błyskawiczne do zrobienia
I na dodatek bez jajek i białej mąki.
Brzmi dobrze? No to do dzieła!

Co nam trzeba?
100g mąki jaglanej – u mnie Soligrano
100 g (ok 5 łyżek) masła orzechowego
50g cukru trzcinowego (można zastąpić miodem jak ktoś woli)
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bez niego też wyjdą)
3 łyżki ziaren słonecznika
Robimy!
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania konsystencji jak miękka plastelina. Jak za lepko, podsypcie mąki.
Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Lekko zwilżamy ręce i formujemy kuleczki.
Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.
Spłaszczamy każdą kulkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego!


Przyjemnie takie pochrupać zwłaszcza zimą 😉
Można dodać szczyptę cynamonu, wtedy już w ogóle świątecznie
Jak jaglane to ja lubię takie cisteczka 🙂
Jadam wszystko co jet z kaszy jaglanej 🙂
Tu akurat mąka jaglana, ale powinny ci posmakować. Pozdrawiam
Wyszły gorzkie. Czy to do mąki jaglanej?
Mąka jaglana nadaje charakterystycznego smaku, ale gorzkie? Mi takie nie wychodzą. Jeśli Ci nie podeszło, zamień na mąkę migdałową. Może będzie Ci lepiej smakować 🙂
Pozdrawiam