Pulpeciki groszkowe w sosie śmietanowo-pomidorowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne pulpeciki pełne zdrowych strączków.
Idealny sposób na przemycenie ich do jadłospisu.
Kupiec

Groch, jak wszystkie warzywa strączkowe, dostarcza organizmowi wiele wysokowartościowego białka i błonnika. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych, bez których kuchnia byłaby znacznie uboższa. Jak wszystkie strączkowe dostarcza organizmowi wysokowartościowego białka i błonnika, dlatego jest polecany w uzupełnianiu niedoborów w diecie wegetariańskiej.

Zawiera też dużo błonnika, witamin z grupy B, A i C (tak zwane witaminy młodości) oraz potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz kwasu foliowego. A zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze.

Co nam trzeba?
100g grochu połówki
500g mięsa mielonego
1 jajko
100g bułki tartej
przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej,
ostrej oraz tymianku i bazylii
sos: woda (100ml)  koncentratem pomidorowym (200ml)
plus 2 czubate łyżki śmietany plus łyżka mąki.
olej rzepakowy
posiekana drobno, świeża natka pietruszki – 2 łyżki

Robimy!
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą.
Następnie wrzucić do garnka, dolewając trzy razy więcej wody,
zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny.

Groch miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego.
Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy.
Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony.
Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy
(ja używam słoika i w nim wstrząsam)
Zalewamy nasze kuleczki i na małym ogniu podduszamy 15 minut.
Na sam koniec dajemy natkę pietruszki i trzymamy jeszcze 2 minutki.
Podajmy w towarzystwie kaszy.

3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×