Jeden z najprostszych obiadów.
Zajada się nim każdy.
I mały i duży.
Wystarczy kilka dodatków i gotowe!
Co nam trzeba?
4 ćwiartki kurczaka
przyprawy: po płaskiej łyżeczce:sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry
olej rzepakowy
4 duże ziemniaki,
młode małe marchewki
2 cebule
1 papryka
Robimy!
Ćwiartki myjemy i wycinamy nadmiar niepotrzebnej skóry. Osuszamy lekko ręcznikiem papierowym
Smarujemy lekko olejem i nacieramy mieszanką przypraw. Najlepiej najpierw nasypać na każda ćwiartkę i potem wcierać z każdej strony. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki
W brytfance układamy ćwiartki otaczając ćwiartkami obranych ziemniaków, małymi marchewkami, grubymi plastrami cebuli i papryki.
Całość lekko spryskujemy olejem.
Pieczemy około 1h 15-20 minut w 180 stopniach.
W między czasie 2-3 krotnie polewamy ćwiartki powstałym sosem.
Skórka ma być zarumieniona i chrupiąca.
ps. Jeśli chcecie bardzo chrupko, posmarujcie wierzch odrobiną miodu.