Kurczak w szeregu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jeden z najprostszych obiadów.
Zajada się nim każdy.
I mały i duży.
Wystarczy kilka dodatków i gotowe!


Co nam trzeba?

4 ćwiartki kurczaka
przyprawy: po płaskiej łyżeczce:sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry
olej rzepakowy
4 duże ziemniaki,
młode małe marchewki
2 cebule
1 papryka

Robimy!
Ćwiartki myjemy i wycinamy nadmiar niepotrzebnej skóry. Osuszamy lekko ręcznikiem papierowym
Smarujemy lekko olejem i nacieramy mieszanką przypraw. Najlepiej najpierw nasypać na każda ćwiartkę i potem wcierać z każdej strony. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki
W brytfance układamy ćwiartki otaczając ćwiartkami obranych ziemniaków, małymi marchewkami, grubymi plastrami cebuli i papryki.
Całość lekko spryskujemy olejem.
Pieczemy około 1h 15-20 minut w 180  stopniach.
W między czasie 2-3 krotnie polewamy ćwiartki powstałym sosem.
Skórka ma być zarumieniona i chrupiąca.
ps. Jeśli chcecie bardzo chrupko, posmarujcie wierzch odrobiną miodu.

6Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×