
Pyszna propozycja na pożywną sałatkę.
Co nam trzeba?
2 duże pomidory
1 dojrzałe avocado
opakowanie mini mozzarella
kawałek kiełbasy fuet -taki aby wyszło 15-20 cienkich plasterków
mała cebula
ziarna czarnuszki-pół łyżeczki
ziarno słonecznika- łyżka
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki gotowego pesto zielonego- z liści bazylii
Olej rydzowy lub inny roślinny (oliwa z oliwek też super)
Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem
Robimy!
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plastry, układamy na talerzu.
Na pomidory układamy kawałeczki avocado, kuleczki mozzarelli, plasterki fuet, opruszamy solą i pieprzem, posypujemy wiórkami cebuli, czarnuszką i słonecznikiem. Całość polewamy olejem i skrapiamy pesto.
Gotowe!
Z podanych składników można przygotować dwa duże talerze do podania.

