Święta bez babki? Nie, nie możliwe 😀
Poza tradycyjną cytrynową, którą macie TUTAJ można pobawić się smakiem.
Uwielbiam kokos, zrobiłam więc taką babkę!
Co nam trzeba?
200g masła
2 jajka
150 g cukru
120g śmietany 12%
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g wiórków kokosowych u mnie Olini
opakowanie serka mascarpone
100ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
Robimy:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy śmietane i roztopione masło.
Wszystko miksujemy na puszystą jednolitą masę.
Dodajmy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-stoponiowo-cały czas miksując.
Aż do uzyskania jednolitej masy-będzie dość gęsta.
Na koniec wsypujemy łyżkę stołową wiórków (z tych 200 g)
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i lekko obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Studzimy babkę.
Rozcinamy ją wzdłuż na dwie połowy
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone wciąż ubijając na wolnych obrotach. Do wykorzystania
Dodajemy do masy wiórki kokosowe- 100g (około połowa) -resztę odkładamy do dekoracji).
Przekładamy babkę masą, na wierchu w rowkach robimy z masy wzorki. Całość obsypujemy resztą wiórków.
Idealna lekko schłodzona.
Wygląda smakowicie
Przepis zapisany ! 😉 Super 😉
Super=czekam na zdjęcia! 😀