Serowa polenta z kaszy kukurydzianej z czarnuszką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Uwielbiam polentę- a ta w wersji z czarnuszką jest pyszna!!
Idealnie smakuje sama, ale i pasuje do obiadu-u mnie zjedzona z pysznym mięsnym gulaszem.

Co nam trzeba?
szklanka 220ml kaszy kukurydzianej Kupiec
3 szklanki wody
szczypta soli
150g żółtego tarkowanego  sera:
najlepszy cheddar, ale i mozzarella się sprawdzi
czubata łyżka czarnuszki

Robimy!
Do gotującej się osolonej wody wsypujemy, mieszając energicznie, kaszę.
Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę jeszcze ok. 10 minut.
Dorzucamy ser i czarnuszkę
Masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka.
W międzyczasie ciągle mieszamy.
Masę wylewamy na płaską tacę- na blaszkę- na grubość około 1cm i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa kukurydziana wystygnie, trzeba pokroić ją w szeroką kostkę.
Podgrzewamy najlepiej na patelni grillowej.
Będzie lekko chrupiąca z wierzchu
Uwaga!! Jest pyszna 😀

Print Friendly, PDF & Email
34Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *