Uwielbiam polentę- a ta w wersji z czarnuszką jest pyszna!!
Idealnie smakuje sama, ale i pasuje do obiadu-u mnie zjedzona z pysznym mięsnym gulaszem.
Co nam trzeba?
szklanka 220ml kaszy kukurydzianej Kupiec
3 szklanki wody
szczypta soli
150g żółtego tarkowanego sera:
najlepszy cheddar, ale i mozzarella się sprawdzi
czubata łyżka czarnuszki
Robimy!
Do gotującej się osolonej wody wsypujemy, mieszając energicznie, kaszę.
Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę jeszcze ok. 10 minut.
Dorzucamy ser i czarnuszkę
Masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka.
W międzyczasie ciągle mieszamy.
Masę wylewamy na płaską tacę- na blaszkę- na grubość około 1cm i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa kukurydziana wystygnie, trzeba pokroić ją w szeroką kostkę.
Podgrzewamy najlepiej na patelni grillowej.
Będzie lekko chrupiąca z wierzchu
Uwaga!! Jest pyszna 😀