Sernik piernikowy na piernikowym spodzie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sernik tak pyszny, że jeden kawałek to za mało.
I pachnie i wygląda, a jak smakuje!
Polecam!

Co nam trzeba?
SPÓD
250g pierniczków w czekoladzie.
100 g masła (trzeba je rozpuścić i lekko wystudzić)

MASA
wiaderko masy twarogowej (ja używam z wanilią)
4 jajka
150 g cukru brązowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka przyprawy piernikowej
100g pokruszonych pierników w czekoladzie

NA WIERZCH
50ml kremówki
tabliczka czekolady deserowej
200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą
ozdobne kuleczki, do wyboru

Robimy!

Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia.
Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą.

Pierniczki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.
Wykładamy do tortownicy, dobrze uciskając całość.
Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Masa:
Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajmy masę twarogową, dodajmy przyprawę oraz mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno i dodajmey do masy serowej delikatnie całość mieszając aby była puszysta. Na koniec dodajemy pokruszone pierniczki i delikatnie mieszamy.
Masę  wylewamy na podpieczony i wystudzony spód.
Pieczemy około godziny w 160 stopniach.
Masa ma stęzeć i się upiec, a nie spalić.

Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Dopiero po godzinie wyjmujemy.
Polewa: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, wrzucając do gorącej kremówki.  Studzimy.
Polewamy wystudzone ciacho, aby tez sięgnąć boków i obficie posypujemy pokruszonymi pierniczkami i ozdobami- lekko dociskamy ręką.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
16Shares

Jedna odpowiedź do “Sernik piernikowy na piernikowym spodzie”

Skomentuj Karmel-itka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×