Rukola ze szpinakiem pod bakłażanem z serem wędzonym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Lato trwa, serwujemy lżejsze dania!
Taka mieszanka idealnie sprawdzi się na kolację, przystawkę czy nawet do grilla

Co nam trzeba?
2-3 garście rukoli
2-3 garście listków szpinaku
200 g sera wędzonego- może być kozi
3 łyżki pestek słonecznika
dressing: 50ml wody, 50ml oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Średni bakłażan
płatki suszonego czosnku- 2 łyżki

Robimy!
Rukolę mieszamy ze szpinakiem i z dressingiem (zostawcie tak 1/4).
Bakłażana kroimy na plasterki, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 min by zmiękł i puścił wodę.
Plasterki układamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Do miski wrzucamy sałatę, na to wędzony ser lekko mieszając.
Na wierzch układamy plasterki bakłażana i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika (minutka na suchej patelni) i płatkami czosnku. Na wierzch dajemy resztę dressingu.
I już!
Smacznego.

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *