Placki kukurydziane z serkiem wiejskim

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Proste i bardzo pyszne!

Wystarczy dosłownie kilka składników. Pokochacie je!

Co nam trzeba?
Z podanej porcji wyjdzie około 12 placków:
200g kukurydzy konserwowej
1 cebula
mała czerwona papryka
300g serka wiejskiego
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól i pieprz – około 1/3 łyżeczki
Olej do smażenia lub masło klarowane
100g serka wiejskiego na wierzch
dowolnie dodatek: kapary

Robimy!
Cebulę, paprykę obieramy i kroimy z drobną kostkę.
Wrzucamy do miski, do tego dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie serek wiejski i mieszamy. Dodajemy przyprawy, wbijamy jajko, mieszamy i na koniec zagęszczamy mąką.
Odstawiamy na chwilkę by mąka ładnie oblepiła wszystko.
Rozgrzewamy patelnię, lekko podlewamy olejem i nakładamy łyżką niewielkie placki. Smażymy na złoto z obydwu stron.

Podajemy dodatkowo z kleksem z serka wiejskiego i ja posypałam leciutko kaparami.

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×