Proste i bardzo pyszne!
Wystarczy dosłownie kilka składników. Pokochacie je!
Co nam trzeba?
Z podanej porcji wyjdzie około 12 placków:
200g kukurydzy konserwowej
1 cebula
mała czerwona papryka
300g serka wiejskiego
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól i pieprz – około 1/3 łyżeczki
Olej do smażenia lub masło klarowane
100g serka wiejskiego na wierzch
dowolnie dodatek: kapary
Robimy!
Cebulę, paprykę obieramy i kroimy z drobną kostkę.
Wrzucamy do miski, do tego dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie serek wiejski i mieszamy. Dodajemy przyprawy, wbijamy jajko, mieszamy i na koniec zagęszczamy mąką.
Odstawiamy na chwilkę by mąka ładnie oblepiła wszystko.
Rozgrzewamy patelnię, lekko podlewamy olejem i nakładamy łyżką niewielkie placki. Smażymy na złoto z obydwu stron.
Podajemy dodatkowo z kleksem z serka wiejskiego i ja posypałam leciutko kaparami.