Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Krokiety.
Punkt obowiązkowy w moim domu
Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie.
Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu.
Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe.

Co nam trzeba?
na naleśniki:

1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml)
2 jajka
1 szklanka mleka -200 ml
1 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
farsz:
2 cebule
500g pieczarek
sól i pieprz czarny do smaku
łyżeczka bułki tartej
2 łyżki gęstej śmietany
Olej rzepakowy
Do smażenia:
olej rzepakowy/ masło klarowane
do panierowania:
3 jajka
bułka tarta

Robimy!
Do miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy.
Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką.
Dodaje szczyptę soli.
Na koniec dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa.
Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze.
Jeśli nie mamy czasu, smażymy od razu.
Smażymy na patelni do naleśników.
Lekko pryskam olejem przed 1 naleśnikiem.
Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią, ruszając patelnią widzimy, że już odstają brzegi od dna i przewracamy na drugą stronę.
Farsz:
Obraną cebulę siekamy w  wiórka
Pieczarki myjemy i albo kroimy całe jak ładne, młode i bielutkie lub obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki.
Cebulę podsmażamy na porządnej łyżce oleju (używam patelni Ambition)


Gdy już będzie lekko złocista i miękka podlewamy wodą – około 100ml i dodajemy pieczarki. Przykrywamy i podduszamy razem, aż zmięknie wszystko.
Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i śmietaną

Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.
O tak:

W miseczce roztrzepujemy jajka z szczyptą soli ,
w drugiej wysypujemy sporo bułki tartej.


Każdego krokieta obtaczamy w jajku, w bułce i obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Wyjmujemy na ręcznik papierowy na chwilę, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
Można smażyć na maśle klarowanym.
Wtedy ma piękny maślany posmak


Przepis na udane święta

Print Friendly, PDF & Email
67Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *