Budyń uwielbiam- zwłaszcza na świeżym wiejskim mleku.
Można z niego wyczarować pyszne desery.
Dzisiejsza propozycja jest szybka do zrobienia!
Co nam trzeba?
Na 4 pucharki:
Opakowanie budyniu śmietankowego
łyżeczka masła
500ml mleka
2 łyżki cukru
dodatkowo:
mus owocowy: u mnie jabłkowo-malinowy
płatki migdałowe- 4 łyżki
borówki
Robimy!
Przygotowujemy budyń:
Podgrzewamy mleko (450ml) z cukrem i łyżką masła.
Budyń mieszamy z mlekiem (50ml) i dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając by nie było grudek.
Studzimy (mieszajcie często, aby nie zrobił się kożuch- można wierzch posypać lekko cukrem-zapobiega powstawaniu).
Przygotowujemy pucharki:
Układamy do połowy budyniu, na to warstwę musu owocowego, znów budyń.
Posypujemy uprażonymi na suchej patelni (u mnie Ambition) płatkami migdałowymi (są wtedy chrupiące!) i dodajemy borówek.
Schładzamy godzinkę i już!
Smacznego!
Ciekawe zestawienie kolorów i smaków
No i już wiem, co dzisiaj zjem na podwieczorek 😉