Krokiety.
Punkt obowiązkowy w moim domu
Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie.
Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu.
Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe.
Co nam trzeba?
na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml)
2 jajka
1 szklanka mleka -200 ml
1 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
farsz:
2 cebule
500g pieczarek
sól i pieprz czarny do smaku
łyżeczka bułki tartej
2 łyżki gęstej śmietany
Olej rzepakowy
Do smażenia:
olej rzepakowy/ masło klarowane
do panierowania:
3 jajka
bułka tarta
Robimy!
Do miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy.
Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką.
Dodaje szczyptę soli.
Na koniec dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa.
Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze.
Jeśli nie mamy czasu, smażymy od razu.
Smażymy na patelni do naleśników.
Lekko pryskam olejem przed 1 naleśnikiem.
Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią, ruszając patelnią widzimy, że już odstają brzegi od dna i przewracamy na drugą stronę.
Farsz:
Obraną cebulę siekamy w wiórka
Pieczarki myjemy i albo kroimy całe jak ładne, młode i bielutkie lub obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki.
Cebulę podsmażamy na porządnej łyżce oleju (używam patelni Ambition)
Gdy już będzie lekko złocista i miękka podlewamy wodą – około 100ml i dodajemy pieczarki. Przykrywamy i podduszamy razem, aż zmięknie wszystko.
Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i śmietaną
Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.
O tak:
W miseczce roztrzepujemy jajka z szczyptą soli ,
w drugiej wysypujemy sporo bułki tartej.
Każdego krokieta obtaczamy w jajku, w bułce i obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Wyjmujemy na ręcznik papierowy na chwilę, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
Można smażyć na maśle klarowanym.
Wtedy ma piękny maślany posmak