Czasami musimy jeść lekko.
Brzuch się buntuje czy chorujemy.
Z takiej okazji zrobiłam te placuszki, ale teraz zajadam je i bez musu.
Po prostu są pyszniutkie.
Kilka składników, moc dobroci.
Co nam trzeba?
Kawałek dyni-około 300g
2 marchewki
100g ugotowanej już kaszy jaglanej
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
do smażenia: olej rzepakowy
Robimy!
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Na blaszce układamy obraną marchewkę i dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki, lekko spryskujemy olejem i i pieczemy do miękkości.
Około 20-30 minut
W misce blendujemy razem lekko ciepłą marchewkę, dynię i kaszę jaglaną.
Na papkę.
Dodajmy jajko i mąkę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony.
Ja używam patelni Ambition
Można placki uformować na papierze do pieczenia na blaszce i upiec,
bez tłuszczu.
I już!
Smacznego!
ps. na zimno też smaczne!