Galaretkowiec jogurtowy z nektarynką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Gdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas.
Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego
A może gdy chce ci się po prostu coś słodkiego, pysznego, lekkiego.
Zrób galaretkowca! Szybko się robi  i jest absolutnie pyszny!

Co nam trzeba?
800 g jogurtu naturalnego greckiego
200ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
4 galaretki: u mnie truskawkowa, malinowa, wiśniowa i cytrynowa
6 łyżeczek żelatyny
2 nektarynki

Robimy!
Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 300ml wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.

Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją podgrzewając. Lekko studzimy.
śmietanę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru

Do dużej miski przelewamy jogurty grecki, dodajemy resztę cukru pudru,
bitą śmietanę  i ucieramy.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy jogurtowej,
mieszamy i całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem.
Miksujemy.
Na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę  galaretki.
Mieszamy dokładnie łyżką.
Nektarynki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Bierzemy dowolną formę- u mnie słonecznik i na same dno wrzucamy nektarynkę.
Otrzymaną masę wylewamy na owoce.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja na noc), do całkowitego stężenia.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
77Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *