Deser jaglano-kokosowy z chia i mlekiem kokosowym domowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Domowe desery to u mnie częsta pozycja menu.
Ten na bazie kaszy i chia jest bardzo pożywny.
Można użyć gotowego mleka kokosowego z puszki.
Ja zrobiłam swoje. Jak?
Poczytajcie niżej


Co nam trzeba?
mleko kokosowe:
1 litr wody
200g wiórek kokosowych
na deser:
tu na 2 pucharki
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
200ml mleka kokosowego
2 łyżki chia
2 łyżki miodu
płatki migdałowe -100 g

Robimy!
mleko:
Wiórki zalewamy wodą wieczorem, odstawiamy na noc.
Rano podgrzewamy tę wodę z wiórkami, nie gotujemy!
Blendujemy całość. Przecedzamy przez sitko, studzimy i mamy już mleko.

Robimy deser:
Blendujemy mleko z kaszą na gładką masę.
Dodajemy chia i miód, blendujemy.
Dajemy łyżkę płatków migdałowych, mieszamy.
Rozkładamy do pucharków.
Na wierzch dajemy płatki migdałowe
Schładzamy minimum godzinę (chia musi napęcznieć) i smacznego!
Jeśli chcecie więcej pucharków musicie adekwatnie zwiększyć proporcje.

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *