Pyszna propozycja obiadowa.
Dodatek pysznego sosu dodatkowo podkręci smak.
Co nam trzeba?
Pierś z kurczaka – duża, ale dwie mniejsze.
Plastry boczku (u mnie podwędzany) – cienkie!
Do przyprawienia piersi: sól, pieprz czarny, słodka papryka, curry
wszystkiego po 1/2 łyżeczki – wszystko mieszamy ze sobą
woda 200ml
Na sos:
łyżka oleju, 3 średnie cebule, trochę soli i pieprzu do smaku
200ml śmietany 18%, 50ml śmietany 30%
Robimy!
Pierś myjemy, suszymy tniemy na wąskie paski, rozbijamy, aby powstały nam kotleciki. Przyprawiamy mieszanką naszych przypraw. Na każdy kotlecik kładziemy plasterek boczku i rolujemy.
Mi z piersi 700g wyszło 10 roladek
Rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w wiórka cebulę, obsmażamy, podlewamy wodą i dusimy. Po 10 minutach dokładamy nasze roladki, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.
Po tym czasie zagęszczamy sos śmietanami (do słoiczka wlewamy sosu z patelni, do tego kilka łyżek zimnej wody i śmietany. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Wlewamy całość do roladek. dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem i np. ogórkiem kiszonym.
Smacznego.