Ziarenka słonecznika to zdrowa przekąska. Warto po nią sięgnąć, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego.
Fakt, są tłuste i dlatego mają sporo kalorii. Jednak właśnie w tłuszczach tkwi sekret ich dobroczynnego wpływu na organizm. To wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne, a organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Dlatego musimy mu ich dostarczyć wraz z jedzeniem. Ziarna słonecznika zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system nerwowy. Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii. Wiecej macie tutaj
Ja Wam polecam świeże ziarenka od Olini. W paczkach 200 lub 350 g
Zastosowania:
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do:
– Sałatek i warzyw
– Pieczywa i wypieków
– Jako pasta słonecznikowa do pieczywa
– Jako samodzielna przekąska
– Świetnie smakują uprażone na patelni, bez tłuszczu
(to moja ulubiona wersja)