Zapiekanka to pyszna propozycja obiadowa, gdyż łączy w sobie wszystko: warzywa, mięso i dodatki. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie makaronu!
Co nam trzeba?
400g makaronu- dowolnego
u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy
1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki
2 cebule
2 papryki: żółta i czerwona
2 pomidory
200ml przecieru pomidorowego
2 jajka
tarty żółty ser: 100g +200g
Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii
Robimy!
Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente
Mięso mielone obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy 200ml przecieru pomidorowego. Przyprawiamy pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką oraz bazylią.
Mięso mieszamy z ugotowanym makaronem
i dodajemy 2 roztrzepane jajka i 100g sera
Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki:
żółtą i czerwoną i mieszamy raz jeszcze.
Wylewamy do formy- u mnie prostokątna blacha
Posypujemy pozostałym tartym serem i układamy plasterki pomidora.
Pieczemy pół h w 190 stopniach.
Lekko studzimy, aby się zapiekanka nie rozpadała i zajadamy!
Smacznego!