Zapiekanka mięsno-makaronowa z dodatkiem warzyw

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Zapiekanka to cudna forma obiadu 😀
Można w niej zamieścić  mięsko, dodatek i zdrowe warzywa.
Dzieci uwielbiają i wsuwają, aż miło 😀
Ta wersja jest prosta, a bardzo smaczna i pożywna!

Co nam trzeba?
Paczka makaronu penne (rurki) Omnomnom (lub Lubella)
500g miesa mielonego z łopatki lub szynki
1 duża cebula
2 duże marchewki
Opakowanie mrożonki Hortexu brokuły i kalafior (jak będzie świeży Polski to świeży!!)
Sól, pieprz.
Oliwa lub olej rzepakowy
Na sos:
400ml mleka
2 jajka
kawałek serka topionego -50g
opakowanie wiórek mozarella

Robimy!!
Mięso podsmażamy z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem
Makaron gotujemy według przepisu na al’ dente.
Mieszankę Hortexu gotujemy na miękko, dorzucając do niej plastry marchewki

Robimy sos:
Mleko podgrzewamy wrzucając serek topiony, mieszamy aż się rozpuści.Studzimy
Wbijamy 2 jajka, mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy wiórki mozarelli.

Makaron mieszamy z ugotowanymi warzywami.

W brytfance lekko natłuszczonej układamy warstwę makaronowo-warzywną
Na to kładziemy warstwę mięsa. Zalewamy połową sosu.
Znów układamy makaron z warzywami, mięso i zalewamy resztą sosu.


Zapiekamy około 25min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

Fusion  w kolorach #omnomnom

Akcja zapiekanka

0Shares

2 odpowiedzi na “Zapiekanka mięsno-makaronowa z dodatkiem warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×