Oszukana szarlotka -czyli jabłko zapiekane pod kruszonką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Przepis inspirowany deserem, którego skosztowałam podczas wizyty  u moje kuzynki Julii.
Wyczarowała to cudo, postanowiłam więc zrobić coś podobnego w wersji mini 😀
Proste, a bardzo smaczne!
Robi się szybciutko, a jak pachnie!

Co nam potrzeba?
Dla 2 osób:
2 duże jabłka lub 4 małe
pół kostki masła
2 łyżki cukru
mąka pszenna- około szklanki
Przyprawa: u mnie Kamis do dań słodkich, ale może być oddzielnie cynamon, imbir, kardamon
Dwa małe ceramiczne naczynia do zapiekania

Robimy!!!
Jabłuszka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Posypujemy dobrze przyprawą.
Robimy kruszonkę: Masło w rączkach ucieramy z cukrem i mąką, aż będzie się kruszyć w rękach.
Posypujemy nasze jabłuszka ułożone w naczyniach.
Zapiekamy około 15 w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Kruszonka ma być lekko rumiana.
I tyle!
Smacznego!

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Akcja zapiekanka

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×