Zakwas musi postać około tygodnia.
Nastawiam go tydzień przed Wigilią
W internecie można znaleźć dużo przepisów.
Ja robię prosto, jak poniżej.
Co nam trzeba?
3 średnie buraki
główka czosnku
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 litr zimnej wody plus łyżka soli
Robimy!
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki
Czosnek obieramy
Do dużego słoja, czystego i wyparzonego wrzucamy wszystkie składniki i zalewamy wodą z solą. Buraczki muszą być zakryte.
Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pilnujemy codziennie i zbieramy pianę, która się pojawia, codziennie też go mieszamy.
Po minimum 5 dniach przecedzamy, zlewamy i wstawiamy do lodówki- na jego bazie zrobimy barszczyk wigilijny. Można także go po prostu wypić. Wspaniała skarbnica witamin!
ps. Jak ktoś ma, można dodać kawałek chleba razowego, nada lepszy smak
Jak mam, dodaję, ale usuwam po 2 dniach.
ps. Jak komuś zależy na przyspieszeniu zakwasu można dodać trochę wody z ogórków kiszonych- wtedy 3-4 dni i gotowy będzie.
Najlepszy barszcz na zakwasie!
To prawda, ma zupełnie inny smak!