Zakwas na barszcz

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Zakwas musi postać około tygodnia.
Nastawiam go tydzień przed Wigilią
W internecie można znaleźć dużo przepisów.
Ja robię prosto, jak poniżej.

Co nam trzeba?
3 średnie buraki
główka czosnku
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 litr zimnej wody plus łyżka soli

Robimy!
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki
Czosnek obieramy

Do dużego słoja, czystego i wyparzonego wrzucamy wszystkie składniki i zalewamy wodą z solą. Buraczki muszą być zakryte.
Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pilnujemy codziennie i zbieramy pianę, która się pojawia, codziennie też go mieszamy.
Po minimum 5 dniach przecedzamy, zlewamy i wstawiamy do lodówki- na jego bazie zrobimy barszczyk wigilijny. Można także go po prostu wypić. Wspaniała skarbnica witamin!

ps. Jak ktoś ma, można dodać kawałek chleba razowego, nada lepszy smak
Jak mam, dodaję, ale usuwam po 2 dniach.

ps. Jak komuś zależy na przyspieszeniu zakwasu można dodać  trochę wody z ogórków kiszonych- wtedy 3-4 dni i gotowy będzie.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi na “Zakwas na barszcz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×