Nie zdążyliście zrobić wszystkiego?
A jeszcze sprzątać, a sernik, pierogi, ryba, makowiec…!
STOP!
Na ten makowiec nigdy nie jest za późno. To jest totalny EXPRESS
Nazywany makowcem last minute, ja go nazywam Gosi, od szwagierki, która mnie nim ujęła!
A jeszcze sprzątać, a sernik, pierogi, ryba, makowiec…!
STOP!
Na ten makowiec nigdy nie jest za późno. To jest totalny EXPRESS
Nazywany makowcem last minute, ja go nazywam Gosi, od szwagierki, która mnie nim ujęła!
Co nam trzeba?
850 g masy makowej- czyli puszka gotowca
150 g mielonych migdałów (tarte też mogą być)
50 g dowolnych bakalii (orzechy, słupki migdałów, rodzynki itp.)
6 jajek
100ml śmietany 36%
50 g dowolnych bakalii (orzechy, słupki migdałów, rodzynki itp.)
6 jajek
100ml śmietany 36%
150 mlecznej czekolady
dodatkowo 100ml śmietany 36% i 100 g + 50 g mlecznej czekolady
Robimy!
Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami.
Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne!
Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.
Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100g czekolady. Studzimy i polewamy.
50g czekolady tarkujemy na wierzch.
Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne!
Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.
Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100g czekolady. Studzimy i polewamy.
50g czekolady tarkujemy na wierzch.
wspaniale wilgotny 🙂
Robiłam…ten makowiec robi się mega szybko i bardzo łatwo… myślę, że nie jedna początkująca w kuchni osoba powinna sięgnąć po ten przepis. On musi się udać.Jest pyszny i wilgotny. Polecam ten przepis .
#konkurs
Mokry, ciężki, przepyszny.
Tego mi trzeba !
Na święta robię ( już coraz rzadziej) makowiec zawijany. Kiedyś ” bawiłam się” w makowy tort.
A ten przepis mnie zainteresował.