Prosta, pyszna i z mocą zdrowych dodatków.
Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki żytniej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła
100 g cukru trzcinowego
jajko- samo żółtko
na masę:
200g dowolnego dżemu- ja użyłam domowy z mirabelek
4 pokruszone wafelki np. Slim ryżowe od Kupiec
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
pozostałe z jajka białko z łyżeczką cukru pudru
Robimy!
Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
Ciasto wykładamy na formę do tarty, lekko podnosząc brzegi
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie na ciasto wykładamy dżem wymieszany z wafelkami, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy na wierzch ubite na pianę z cukrem białko.
Pieczemy kolejne 15 minut.
I już! Smacznego.