Tarta. Znane głównie na słodko, a tak naprawdę wybornie smakuje z różnymi farszami
Taka z kurczakiem doskonale zastąpi obiad dla całej rodziny!
Użyłam formy do tarty firmy Gosia. Wygodna, ale lekko za miękka jak dla mnie.
Co nam trzeba?
na samo ciasto:
350g mąki pszennej/można graham czy orkisz dowolnie u mnie pół na pół pszenna z graham
150g kostki masła -zimnego, ale nie twardego, niech poleży z 15 minut w kuchni
2-3 złółtka-zalezy jakie jajo
dodatkowo:
pierś z kurczaka-jedna
kilka średnich pieczarek
1 duża cebulka
100 ml śmietany 30% + czubata łyżka serka mascarpone
pół płaskiej łyżeczki soli,
pieprzu ziołowego tyle samo.
zioła prowansalskie, curry – łyżeczki
natka pietruszki
straty ser do posypania -100g
Masło posiekaj z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy, aż bedzie jednolite.
Schładzamy w lodówce pół godzinki.
Nakłuwamy dokładnie widelcem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Farsz:
Cebulkę podsmażamy z pieczarkami na oleju kokosowym, z solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, świeżą natką pietruszki. Następnie dajemy pokrojonego drobno kurczaka posypanego curry. Smażymy wszystko.
Na koniec zalewamy śmietaną kremówką wymieszaną z mascarpone
Farsz wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy serem i zapiekamy około 30 minut.
Tarta zacznie się rumienić