Zdrowsza wersja tradycyjnej szarlotki.
Wystarczy troszkę zmodyfikować składniki 🙂
Oto moja kombinacja!
Co nam trzeba?
250g masła
150 g maki razowej
70g cukru trzcinowego
na masę:
słoiczek domowych jabłek
jak brak to 3-4 jabłka plus łyżeczka cukru
3 łyżki masła orzechowego
forma do tarty
Robimy!
Masło -dobrze schłodzone siekamy z mąką i ugniatamy z cukrem na jednolite zwarte ciasto. Schładzamy w lodówce około 40 minut (lub w zamrażarce 20-25 minut).
W tym czasie obieramy jabłuszka, usuwamy gniazda, kroimy drobno i leciutko podlane wodą dusimy z cukrem, aż się rozpadną na papkę. Studzimy.
Schłodzone ciasto wylepiamy w formie do tarty lekko podnosząc brzegi, nakłuwamy widelcem dno.
Zostawiamy mały skrawek ciasta do kruszonki
Naszą papkę jabłkową mieszamy z masłem orzechowym i wykładamy na tartę. Kruszymy skrawek ciasta.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Wyborna jeszcze cieplutka, z gałką lodów waniliowych i malinkami.
Mniam!