Pyszna szynka upieczona w domku, zastąpi każdą wędlinę.
Polecam każdemu do zrobienia.
Smak nie do podrobienia.
Bardzo prosty przepis
Co nam trzeba?
ok 1,5 kg surowej szynki bez kości
8 ząbków czosnku
2 czubate łyżki suszonego majeranku
2 łyżki soli
2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki oleju
Robimy!
Szynkę myjemy, osuszamy, robimy lekkie nakłucia widelcem.
Czosnek siekamy drobno, mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem i 2 łyżkami oleju i nacieramy szynkę. Wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 24 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Szynkę pieczemy w tej temperaturze około 30minut (raz czy dwa ją lekko obracając)
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 3 godziny.
Studzimy. I zajadamy w plasterkach.
Mniam!
Z pewnością szyneczka jest bardzo smakowita – uwielbiam mięsa z czosnkiem, albo musztardą. Może nie jest najlepszy zapach z ust – ale to już taki mały skutek uboczny 🙂
Dokłądnie tak 😀 Smak ważniejszy heheh