Bananowe chlebki dwa smaki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Chlebki bananowe to nic innego niż pyszne bananowe ciasto.
Robi się szybko i prosto.
Można zrobić samo lub  z dowolnymi dodatkami.
Ja lubię z żurawiną lub z orzechami włoskimi.



Co nam trzeba?
4 dojrzałe banany
4 jajka
150g  cukru
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 220ml)
1  łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka kawałków orzechów włoskich
3 łyżki mleka

Robimy!
Szykujemy 2 miski
W pierwszej miksujemy jajka dodając cukier, roztopione masło i zblendowane banany (można rozgnieść dokładnie widelcem)
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Do miski z suchymi dodajemy  naszą masę z bananami.
Mieszamy całość dodając mleko.
Dzielimy masę na 2 części.
Do jednej dajemy żurawinę do drugiej orzechy.
Ciasto wylewamy do blaszek aluminiowych jednorazowych (keksówek)
(ok 15 cm długości). Możecie użyć dowolnych!

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki przez ok. 50  minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy są gotowe.

I już!
Pyszne ze szklanką gorącego kakao 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi do “Bananowe chlebki dwa smaki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *