Chlebki bananowe to nic innego niż pyszne bananowe ciasto.
Robi się szybko i prosto.
Można zrobić samo lub z dowolnymi dodatkami.
Ja lubię z żurawiną lub z orzechami włoskimi.
Co nam trzeba?
4 dojrzałe banany
4 jajka
150g cukru
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 220ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka kawałków orzechów włoskich
3 łyżki mleka
Robimy!
Szykujemy 2 miski
W pierwszej miksujemy jajka dodając cukier, roztopione masło i zblendowane banany (można rozgnieść dokładnie widelcem)
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do miski z suchymi dodajemy naszą masę z bananami.
Mieszamy całość dodając mleko.
Dzielimy masę na 2 części.
Do jednej dajemy żurawinę do drugiej orzechy.
Ciasto wylewamy do blaszek aluminiowych jednorazowych (keksówek)
(ok 15 cm długości). Możecie użyć dowolnych!
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki przez ok. 50 minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy są gotowe.
I już!
Pyszne ze szklanką gorącego kakao 🙂
Jak są banany to już mnie masz 🙂 Uwielbiam. Nigdy nie pomyślałam o takim połączeniu, więc kradnę przepis na sobotę 🙂 Dziękuję <3
Chętnie sprawdzę, jak nam będą smakować, spodziewam się, że kupią nas swym pysznym smakiem i często będziemy je przygotowywać. 🙂
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Ciasto bananowe jadam, wszelkie rodzaje. Mój synek uwielbia wszystko co bananowe, pewnie i to bardzo, by polubił.
Na pewno mu posmakuje! Jest pyszny