Śmietankowy ciasteczkowiec

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Ciasto bez pieczenia, które smakuje jak lody ciasteczkowe

Co nam trzeba?
500 g herbatników maślanych
300g biszkoptów

300 ml śmietany 36%
opakowanie mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
tabliczka czekolady deserowej
łyżka masła,
ewentualnie kakao do posypania

Robimy!
Najpierw policzcie ile trzeba Wam będzie herbatników by ułożyć na powierzchni blaszki i odłóżcie

250ml śmietanki ubijamy z cukrem na bitą śmietanę i mieszamy z masą mascarpone. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę.
Po tym czasie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami
(używamy te co pozostały po liczeniu)
W formie do ciasta (kwadratowa około 25/27)
układamy biszkopty obok siebie.
Wykładamy naszą masę i przykrywamy wyliczoną porcją herbatników
50ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa, dodajemy łyżkę masła
Studzimy ją, ale jeszcze płynną polewamy na herbatniki.
Całość schładzamy kilka godzin w lodówce.
I już!
Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×