Śledź pod pierzynką z buraczkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kolejna propozycja na śledzia, którą zaraziła mnie kiedyś Teściowa.
Połączenie tak pyszne, że uwielbiam się nim raczyć całe święta!

Polecam i Wam

Co nam trzeba?
4płaty śledziowe- ja kupuje gotowe Matjasy
3 duże ziemniaki ugotowane
3 duże buraki czerwone ugotowane
1 biała cebula
2 ogórki konserwowe
Majonez
4 jajka
szczypiorek
sól i pieprz do smaku

Robimy!

Śledzie moczymy w wodzie.
Następnie kroimy je w kostkę
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i rozdzielamy białka od żółtek.
Białka tarkujemy na grubych oczkach.
Buraki tarkujemy na grubych oczkach na wiórka.
Ogórka konserwowego siekamy na kosteczkę, tak samo cebulę
Ziemniaki kroimy w kosteczkę.

Szykujemy miskę
Na dnie układamy warstwę buraczków-połowę.
Na to wykładamy majonez, następnie cebulkę, połowę ziemniaków i połowę białek. Lekko oprószamy solą i pieprzem, dajmy warstwę majonezu
i wykładamy drugą połowę buraczków, ogóreczki, połowę ziemniaków
i resztę białek. Oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy warstwą majonezu
i na koniec tarkujemy żółtka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Odstawiamy na noc by się ładnie „przegryzły” smaki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi na “Śledź pod pierzynką z buraczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *