Kolejna propozycja na śledzia, którą zaraziła mnie kiedyś Teściowa.
Połączenie tak pyszne, że uwielbiam się nim raczyć całe święta!
Polecam i Wam
Co nam trzeba?
4płaty śledziowe- ja kupuje gotowe Matjasy
3 duże ziemniaki ugotowane
3 duże buraki czerwone ugotowane
1 biała cebula
2 ogórki konserwowe
Majonez
4 jajka
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Robimy!
Śledzie moczymy w wodzie.
Następnie kroimy je w kostkę
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i rozdzielamy białka od żółtek.
Białka tarkujemy na grubych oczkach.
Buraki tarkujemy na grubych oczkach na wiórka.
Ogórka konserwowego siekamy na kosteczkę, tak samo cebulę
Ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Szykujemy miskę
Na dnie układamy warstwę buraczków-połowę.
Na to wykładamy majonez, następnie cebulkę, połowę ziemniaków i połowę białek, kladziemy polowe śledzia.Lekko oprószamy solą i pieprzem, dajmy warstwę majonezu
i wykładamy drugą połowę buraczków, ogóreczki, połowę ziemniaków
i resztę białek i sledzika . Oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy warstwą majonezu
i na koniec tarkujemy żółtka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Odstawiamy na noc by się ładnie „przegryzły” smaki.
Smacznego!
Świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcia. Gratuluję!
Dziękuję Ci bardzo!
Często robię tą sałatkę. Bardzo ją lubię
U mnie robimy podobne danie , pozdrawiam