Schab z farszem warzywno-pieczarkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny, aromatyczny schab, nadziany mieszanką warzywną.
Tak podany, pokrojony w plastry smakuje i na zimno i na ciepło.

Co nam trzeba?
1 kg schabu bez kości
2 średnie marchewki
1 pietruszka
300g pieczarek
1 duża cebula żółta
po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
2 łyżki bułki tartej
Mieszanka przypraw do schabu
(ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku).
Wykałaczki
Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki
folia aluminiowa (lub brytfanka)

Robimy!
Schab myjemy i nacinamy z boku tworząc kieszonkę.
Taką dużą, najlepiej zostawić po 2 cm od każdej strony i wtedy nacinać.
Musi być miejsce na farsz
Przyprawiamy: najlepiej natrzeć przyprawami  i olejem i odstawić na noc do lodówki.
Następnie:
Warzywa myjemy, obieramy kroimy w drobną  kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju, podlewamy wodą i dusimy do miękkości około pół godziny. Doprawiamy solą pieprzem i papryką, na koniec podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, by farsz lekko nam się zagęścił
3/4 Farszu pakujemy do kieszonki,
Zszywamy wykałaczkami.
1/4 farszu rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu schabu
Zawijamy w folię aluminiową
(może być w zakrytej brytfance, wtedy polewamy raz po raz sosem , który się wytworzył) i pieczemy około 1, 5 h w 180 stopniach.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×